Testiviesti.fi -kestotesti
Honda CB350, moottoripyöräpäiväkirja, osa 1
Kuinka minusta tuli moottoripyörän omistaja
Teksti: Reino Laukkanen
Kuvat: Reino Laukkanen
Honda CB350 uutta omistajaa vailla.
  Ensimmäinen ostos uutta lajia on vaikein, niin myyjälle kuin ostajallekin. Sen tietävät myynnin ammattilaiset. Uskovaiset puhuvat pikkusormen antamisesta pirulle. Otetaan nyt ihan rauhallisesti. Kerranhan tässä vain, tiettävästi, eletään.
  Se oli kesäkuun 2014 alkupuolella, muuan keskiviikkoilta. Olin lopettelemassa netin käyttöä siltä illalta. Jonkun päähänpiston takia ajattelin viimeiseksi käydä katsomassa Nettimoton tarjontaa. Tällä kertaa etenin määrätietoisemmin kuin koskaan. Näin en ollut aikaisemmin toiminut. Tarkensin hakua niin kuin olisin todella ostamassa jotain. Etsin ensimmäiseksi pyöräksi sopivaa yksilöä.
  Ei ollut mitään mieltä katsella sattumanvaraisesti 28 tuhatta kaksipyöräistä. Määrittelin hintahaarukan sellaiseksi, ettei hankinta rasittaisi talouttani. Kovin uudet pyörät jäisivät jo tällä perusteella pois, mikä ei paljoa harmita.
  Moto-Guzzit ovat aina kiehtoneet. Guzzit ovat isoja, eikä niistä ole aloittelijan pyöräksi. Korkeat hinnat viimeistään jättävät ne tällä kertaa pois.  Etsin myös BMW:tä, vaikka niilläkin on ehkä hieman liian isoja pyöriä vasta-alkajille. Toki löytyi 450-kuutioinen baijerilainen ja joku siisti 600-800 –kuutioinen. Sen ikäisissä mitä etsin, ei ole hirveästi hevosvoimia, koko sen sijaan voisi olla haastava.
Moto Guzzit mielessä.
  Vasemmalla: Naantalin satamassa heinäkuussa 1994. Tuulilasille tehdyn kuvauksen jälkeen otin kylmät tyypit Moto Guzzi California 1100 -mallista.
  Oikealla: Helsingin Messukeskuksessa Moottoripyöränäyttelyssä 2015 Moto Guzzi V7 Stonen selässä.
  Sitten silmäni iskeytyivät tuohon kolmepuolikkaaseen Hondaan. Asiat lähtivät etenemään. Sitä avitti myyjän laittama Santanderin rahoituslaskelma, joka oli realistinen. Se oli jotain 73 euroa kuukaudessa eli suunnilleen taskurahaa.
Yksityiskohtia.
  Jälkeenpäin tajusin prosessin lähteneen liikkeelle edellisenä viikonloppuna tekemästäni havainnosta. Vaimoni suvulla on Keski-Suomessa talo, jonka autotalliin oli tehty tilaa. Päähäni pälkähti sen nähdessäni, että tuossahan on juuri sopiva paikka moottoripyörälle. Ajatus varmaan jäi itämään mieleeni.
  Ajassa voidaan myös mennä edelliseen talveen, jolloin olin katsonut kanadalaisesta Rush-yhtyeestä kertovan dokumentin. Bändin rumpali, Neil Peart, käytti henkilökohtaisesta tragediastaan toipumisessa apunaan pitkää moottoripyörämatkaa. Hän on lisäksi kirjoittanut arvostusta saaneita matkakertomuksia. Kun mennään vielä enemmän ajassa taaksepäin, muistan arvostamani muusikon, Lou Reedin, esiintyneen, olisikohan ollut 1980-luvulla, Hondan city-skootterin mainoksessa. Myöhemmin luin hänen haastattelunsa, jossa hän kertoo käyttävänsä Harley-Davidson -terapiaa.
Yamaha R5
  Yläkuvassa Yamaha R5 ja alakuvassa Suzuki T500 Titan Moottoripyörämessuilla Helsingin Messukeskuksessa vuonna 2012. Molemmat kuvat ovat yhdistelmiä useasta kuvasta. Valaisin joka kuvan salamoilla eri tavalla. Kuvien yhdistelyllä olen myös poistanut taustalta häiritseviä elementtejä.
Suzuki T500 Titan
 
Kun on alkuun päästy
  Muutamaa päivää myöhemmin, hankintaprosessin edetessä, oli pää ikään kuin avautunut. Kävin uudestaan Nettimoton sivuilla. Nyt olisin voinut hankkia myös Yamahan R5:n. Toinen ihailemani motskari. Vaikka se on kaksitahtinen, niin sellaisen haluaisin myös. Hieno väritykseltään ja onhan sen moottorikin harvinaisesti art deco –tyylinen. Sitten myös Suzukilla on hienoja pyöriä. Vaikkapa T500 Titan. Tuntui kuin vuosien paineet olisivat päässeet irti. Saman tien olisin voinut vaikka perustaa pienoisen museon haaveitteni kohteista.
Moottoripyöräpäiväkirjaani liittyviä
palautteita, kysymyksiä, kehitysideoita,
omia kokemuksia jne. voi lähettää osoitteeseen:
mcdiary"ät"studiolumi.com.
Kiitos jo etukäteen.
 
Osa 2. Pientä laittoa ennen ekaa ajoa.
Osa 3. Keski-iän kriisi. Mikä keski-iän kriisi.
Osa 4. Ajovarusteet, pukeutuminen.
Osa 5. Ensimmäinen ajokerta.
Osa 6. Matka Kainuuseen.
Studio LUMI
Kuvat, teksti ja nettisivu Copyright Reino Laukkanen, Studio LUMI.
www.testiviesti.fi
www.studiolumi.com
Testiviesti.fi