Suomalaisen designvalaistuksen uusi suunta
Teksti ja kuvat: Reino Laukkanen
Saas Instruments esitteli Helsinki Design Week:in aikana 20. syyskuuta 2007 näkemyksensä suomalaisen designvalaistuksen tulevaisuudesta.
Yrjö Kukkapuro ja Henrik Enbom.
Yrjö Kukkapuro ja Henrik Enbom.
Yrjö Kukkapuro ja Henrik Enbom suunnittelivat 340Y-valaisimen.
340Y
Timo Salli ja HelsinkiLH.
Vesa Honkonen ja Tanko.
Vasemmalla. 340Y-valaisimessa muuntaja on siirretty rohkeasti ylös näkyviin. Kuuden valopisteen valo hajoitetaan linssien avulla. Valaisin pysyy paikallaan betonisen jalustan avulla. Vastaavaa ideaa käytti myös Stefan Lindfors Scaragoo-valaisimessaan vuonna 1988.
Keskellä. Timo Sallin HelsinkiLH-valaisimessa valoa antavat elementit ovat kuin ilmaan piirrettyjä viivoja. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen pakkaukseen HelsinkiLH pakataan.
Oikealla. Vesa Honkosen Tanko-valaisin tuo mieleen katosta riippuvan loisteputken. Tanko soveltuu tekijänsä mukaan esimerkiksi ravintolapöydän yläpuolelle. Valon väriä voi muuttaa, pelkkä kirkkaus ei ole ainoa vaihtoehto.
Mikko Paakkanen ja Medusa.
Mikko Paakkanen ja kaksi Medusa-valaisinta eri asennoissaan. Valaisimet ovat harvoin olleet liikkuvia tai muotoaan muuttavia. Uudet valaistuselementit mahdollistavat toiminnallisuuden, joka tuo mieleen mereneläjän.
Minttu Vesala ja Rawen-valaisimet.
Minttu Vesalan Rawen eli Korppi perustuu lasin ja peilin käyttöön. Valaisimia on kaksi, kuten luonnossakin, korpit viihtyvät pareina.
Peter Launo
RiMa
Kuva: Saas Instruments
Kuvankäsittely: Reino Laukkanen
Kuva: Saas Instruments
Peter Launon RiMa-valaisimessa valopisteet on laitettu riviin. Pitkä valaisin sopii vaikkapa ruokapöydän yläpuolelle.
   
Studio LUMI
Sivujen teksti, kuvat ja toteutus: Copyright Reino Laukkanen
www.testiviesti.fi
www.studiolumi.com