50-vuotisjuhlakonsertti
Hector on Pop! Eilen, tänään!
Hartwall Areena 10. joulukuuta 2016

Teksti ja kuvat: Reino Laukkanen
Julkaistu 11. joulukuuta 2016. Päivitys 13.12., otsikko
Encorena kuultiin Hectorin ja Power Bandin tulkinta Bob Dylanin kappaleesta Blowin' in the Wind. Yleisö lauloi mukana, vähintäänkin kertosäkeessä
 
 Hector päätti lokakuussa alkaneen, kymmenessä kaupungissa pidetyn konserttiensa sarjan Hartwall Areenalle Helsinkiin. Halli oli muutamaa paikkaa vaille loppuunmyyty. Konserttikiertue on ollut menestys muuallakin.
 
 Helsingin konsertissa kuultiin lauluja pitkän uran varrelta, ei niinkään kronologisessa vaan ennemminkin etukäteen mietityssä fiilisjärjestyksessä. Power Band soitti vahvasti ja musiikki tuli täysipainoisena. Se peitti myös alleen VIP-katsomossa elämöineen mölyapinan huudot, siitäkin kiitos.
 
 Hector laulaa usein kuolemasta ja Jumalasta. Kirkkokonserttia hän tuskin pääsee tekemään, sen verran angnostisia hänen tekstinsä ovat. Laulut antavat ajattelemisen aihetta ja niitä jaksaa kuunnella useamman kerran. Tekstejä pitää sulatella ajan kanssa.
 
  Hectorin, alias  Heikki Harman, persoona on mielenkiintoisesti kahtiajakautunut. Laulaja-lauluntekijä on myös utelias musiikkifani, joka on jalostanut itsestään musiikkitoimittajan. Joskus fanius on kuulunut myös hänen musiikissaan suoranaisina musiikillisina lainoina. Ulkomaisten kappaleiden suomennokset ovat olleet korkeaa laatuluokkaa. Näistä kuultiin konsertissa monia esimerkkejä.
 
 Tiiviin kiertueen jäljiltä Hectorin ääni oli madaltunut sopivasti esittämään Leonard Cohenin kappaleen Hallelujah. Itse kukin löysi konsertista omia suosikkejaan. Sitä mukaa kuin laulut vaihtuivat, huomasi katsomosta eri sukupolvia koskettaneet laulut.
 
Hector ja Power Band esittävät Leonard Cohenin kappaletta Hallelujah.
Leonard Cohenin Hallelujah-kappaleen aikana katsomossa loistivat kännyköiden valot.
 
 Konsertissa oli myös vierailijoita. Aili Ikonen siirtyi viulistin roolistaan upeasti laulamaan. Mikael Gabriel, Irina Björklund ja Elastinen veivät omilla tulkinnoillaan Hectorin lauluja eteenpäin.
 Yksi asia konsertista jäi vaivaamaan. Miksi juuri kappale Laura (Sua kauheesti kaipaan) muuttui riemukkaaksi tanssikappaleeksi, jonka aikana Hector innosti ihmiset tuoleiltaan tanssimaan? Tarina kertoo nuoresta kilpamoottoripyöräilijästä, joka kokee surullisen kohtalon tavoitellessaan palkintosummaa, jolla olisi voinut hankkia tytölleen sormuksen. Ensijulkaisunsa aikoihinkin kappale on jonkinlainen irvailu 1950-luvun nyyhkyballadeille ja teinirakkaudelle. Rohkea veto, sillä Jarno Saarisen kuolemasta oli silloin kulunut vajaa vuosi. No, laulu kyllä päättyy Ilmarin jälkeensä jättämään toiveeseen: ”Et surra saa!”.
 
 Hector on nyt loistanut kotimaisen musiikin tähtitaivaalla viisikymmentä vuotta. Suunnilleen tuplasti sen ajan, mitä Kekkonen oli presidenttinä. Rumpali Okko Laru piti lyhyen puheen, jossa hän sanallisti sen, mikä on ollut Hectorin vahvuus. Hector on pelotta tehnyt lauluja aiheista, joita kukaan muu ei ole uskaltanut käsitellä. Musiikista kommentteja esittäville sanotaan usein happamasti: ”Tee itse parempi, jos osaat!” Hector on osannut.
 Heikki Harma on kertonut usealle sukupolvelle mitä rockissa tapahtuu ja esitellyt vahvoja musiikintekijöitä. Tässä työssä hänellä on ollut analyyttinen ja eläytyvä lähestymistapa. Hänelle musiikin merkitys ei ole löytynyt myyntiluvuista vaan taiteellisista ansioista. Se jo yksistään on tunnustuksen arvoinen teko. Sillä työllä hän on kasvattanut sisältöä arvostavan yleisön, jonka antamaan haasteeseen hän puolestaan on omalla musiikillaan ja teksteillään vastannut. Kiitos Hector.
 
 
 Linkkejä:  
Hector, Viralliset Facebook-sivut  
Jarno Saarinen, Wikipedia  
Kekkonen, Wikipedia  
Kommentit muodossa etunimi.sukunimi(ÄT)studiolumi.com
Facebook
Studio LUMI
Kuvat, teksti ja nettisivu Copyright Reino Laukkanen, Studio LUMI.
www.testiviesti.fi
www.studiolumi.com
Testiviesti.fi